Spaden i jorden

Grävningarna för vatten och avlopp

planeras börja i april

Ronny Ågren, Camilla Svensson och Rune Henriksson diskuterar ledningsdragning.    

Vilske-Kleva Vatten & Avlopp

Bankgiro:   878-2476

Startavgiften på 2000 kr skulle ha betalats senast  30 sept,

men det absolut inte för sent att gå med i föreningen.

Reportage hämtat från SLA  25 okt 2012

Möte i Stora Kommunhuset

Vilske-Kleva VA hade den 28 november ett möte med Falköpings Kommun.

Anledningen var att kommunstyrelsens arbetsutskott  har ett förslag att ge bidrag till föreningar på landsbygden som bygger avloppsledningar, dock bara till föreningar som ansluter sig till det kommunala avloppssystemet. Bidraget är på 5 000 kr per hushåll och 30 kr per meter grävd avloppsledning.

Vilske-Kleva VA planerar att bygga eget reningsverk, då det miljö- och energimässigt är ett bättre alternativ. Enligt förslaget får vi dock inget bidrag, då vi inte tänker pumpa avloppet till Falköpings reningsverk. Ett kostsamt projekt som kräver 3 – 4 pumpstationer, till en kostnad av omkring 300 000 kr st.

Camilla Svensson gjorde en utmärkt presentation av vår förening och dess lösning på avloppsfrågan. VA-föreningen representerades också  av Rune Henriksson, Per-Olof Pettersson,  Christian Nordlund och Jonny Persson. Från kommunen deltog Teresa Kalisky, Jerker Åblad och Conny Johansson.

Vårt mål är att försöka få bidrag till vår gemensamma lösning.

I arbetsutskottets protokoll står det bland annat om att ”Skapa bättre förutsättningar för landsbygdsboende och bidra till landsbygdsutvecklingen i kommunen”, ”Minska hushållens negativa miljöpåverkan”.

”Ett alternativ till enskilda avloppsanläggningar är att lösa avloppsfrågan i ett större sammanhang exempelvis genom anslutning till kommunens spillvattensystem eller genom anläggande av en gemensamhetsanläggning.”

Kommunens folk lyssnade till våra argument om att ett eget reningsverk är bättre än att pumpa avloppet närmare 100 höjdmeter och bort mot Gudhem och Falköping. Hoppas de verkligen trodde på våra argument.

Som avslutning lovade Conny Johansson att ta med våra synpunkter till det beslutande mötet.

Vissa i kommunen var imponerade över Camillas presentation                Teresa Kalisky   Jerker Åblad    Conny Johansson

av Vilske-Kleva VA:s projekt.

Conny Johansson (S) var inte direkt

ärlig mot oss den 28 nov.

Samma dag hade han yrkat avslag på tilläggsyrkande från M och Fp om bidrag för föreningar som bygger eget reningsverk

  18 december 2012. I ett kök i Vilske-Kleva diskuterades det ledningsdragning

   med entreprenörerna från Korsberga, Jan Lundblad och hans son.

Hanna Karlsen, VD och grundare av Topas Vatten,

besökte Vilske-Kleva VA den 18 september

Mötet den 27 december 2012 i Vilske-Kleva bygdegård.

27 personer deltog på Vilske-Kleva VA:s informationsmöte.

Kartan med ledningsdragningen är lämnat till Jan Lundblad, men någon mera exakt kalkyl har vi inte fått ännu. Vissa delar av projektet blir dyrare och vissa billigare. Val av fabrikat på reningsverk är bland annat billigare än i första grova kalkylen. Målet att det ska kosta 150 000 kr per fastighet och c:a 1 100 kr i månadskostnad inklusive ränta amortering och förbrukning kvarstår.

Skulle kalkylen överskridas mycket kallas fastighetsägarna till nytt möte, för beslut om fortsatt arbete och lämpliga åtgärder.

Tillstånd att borra under vägarna har kommit från Trafikverket, medan samrådet med Länsstyrelsen och Lantmäteriet inte är klart.

Deltagarna fick med avtal som ska skrivas under och en karta över sina fastigheter, för att märka ut befintliga brunnar och avlopp.

Om projektet går som beräknat är det viktigt att få till samfälligheten  så att det går att göra ett civilrättsligt avtal med föreningen i Tunhem. Det blir en överdimension av vattenledningen i Tunhem, för att täcka Vilske-Klevas behov. Tunhems Rolf Wallin har beräknad en kostnad på 196 000 kr för grövre ledningar, vilket blir c:a 4 000 kr per fastighet i Kleva. Bjurum skulle också varit med, men har backat ur, men går ändå in och betalar för ”sin” överdimension ifall de kopplar på i framtiden. Det krävs också en tryckstegringsstation, för att orka över höjden vid Tunhemsbacken. Mera noggrannare siffror ska diskuteras med Wallin.

I dagsläget har inträdespengen på 2 000 kr kommit in från 44 fastigheter. Minst fyra till finns som mycket troligare medlemmar, plus ett par till. Vi väntar på Lundblads kalkyl och återkommer så snart som möjligt med mera exakta siffror för projektet.

Karta över Vilske-Kleva, med inritad ledningsdragning. Många visade intresse.

31 januari besökte delar av styrelsen Åse och Viste Härads Sparbank i Grästorp, för att diskutera Vilske-Kleva VA:s lån.

Viktiga frågor är amorteringstid, kontantinsatsens storlek, räntan, byggkreditiv, checkkredit mm.

Här är det Ann-Christine Andersson som pratar ekonomi med Rune Henriksson, Ronny Ågren och Camilla Svensson.

Varför gå över ån efter vatten? är ett passande ordspråk, men våra lokala banker visade inget intresse för Vilske-Klevas projekt

och banken i Grästorp har tidigare erfarenheter av liknande. Att Vi i Vilske-Kleva VA inte var betrodda hos banker i Falköping är elaka rykten

Maria Karlsson  Lantmäteriet                              K-O Wallinder        Hjalmar Björling  Rolf Wallin

  Per Halldén     ”Pelle i Kullagårn” Johannesson

Göran Skoglund   ekonomiansvarig på Stora Bjurum

1 mars          Möte i Bjurum med Lantmäteriet.

För att Lantmäteriet skulle få en samlad bild av våra VA-projekt, var vi kallade till ett möte i Bjurum, med Maria Karlsson från Lantmäteriet. Vilske-Kleva VA representerades av Camilla Svensson och Jonny Persson. Från JTU (Jättene, Tunhem, Ugglum) fanns Rolf Wallin, Hjalmar Björling och Pelle Johannesson, från Mårby Claes Petersen och Kjell-Olof Wallinder, från Hånger Gunnar Wass och från Bjurum ekonomiansvarige Göran Skoglund och fastighetsansvarige Per Halldén. Bjurums ägare Georg Sjödal fyllde 71 år denna dag, var inte hemma, men hade ändå ordnat en tårta till kaffet.

I dagsläget väntar vi på en förrättning, så att samfälligheten för Vilske-Kleva VA kan bildas. Det pratades om sammanslagning för JTU och Bjurum, då de ska ha vatten, avlopp och fiber. För Vilske-Kleva är inte en sammanslagning aktuell, dels för att vi får fiber från annat håll och att vi ska ha eget reningsverk. Innan samfälligheten är bildat går det enligt Maria Karlsson på Lantmäteriet att börja gräva vissa sträckor, typ sådana där vårbruk påverkar.

22 oktober var vi fyra från styrelsen som tillsammans med Jean Saarinen från KWH Pipe, besökte ett nytt reningsverk i Ramsnäs vid Hjälmaren, en dryg mil utanför Arboga.

Mera information om detta på mötet

23 oktober i skolan.

Uppdaterad information om

Vilske-Kleva Vatten och Avlopp

Vi har ett konstaterat och dokumenterat problem med vatten av god kvalitet och svårt att bygga avlopp som inte skadar miljön och våra vattentäkter. Bygger vi inte nu i egen regi kommer vi tvingas in i ett kommunalt verksamhetsområde inom en ganska nära framtid. När kommunen gör ett verksamhetsområde kommer alla att tvingas med. Kommunen har svårt att bygga till samma priser som vi. Med ett kommunalt verksamhetsområde kommer anslutningskostnaden enligt mångas bedömning stiga med ca 50-75 % via särtaxa som ska täcka kostnaden. Oavsett hur vi gör nu kommer kravet på avloppen och vattenkvaliteten att finnas kvar. Gör vi det inte nu kommer det inte bli billigare i framtiden. Därför fortsätter styrelsen för Vilske-Kleva Vatten och Avlopp med projektet.

Moms

Vi kan inte få besked om momsfrågan förrän vi söker om det via skatteverket. Siffrorna nedan i kalkylen är exklusive moms. När vi har lagt upp avbetalningsplanen har vi valt en längre amorteringstid för att kompensera den ökade kostnaden. Blir vi momspliktiga kommer vi ha 30 års amorteringstid och får vi inte dra momsen lägger vi upp lånet på 40 års amorteringstid. Vi kommer att ha samma månadskostnad men en längre avbetalningstid om vi inte kan dra momsen.

Kalkylen

Firma Jan Lundblad har kommit till en total kostnad för grävning och rör i hela projektet som uppgår till 5 857 000 kronor. Vi har fått en summa från Jättene-Tunhem-Ugglum som uppgår till 779 000 kronor som vi ska betala för vår uppdimensionering för att klara vattenbehovet till våra fastigheter. När vi delar dessa kostnader samt beräknade kostnader runt projektet i övrigt på beräknat antal fastigheter, 50 st, blir summan 132 720 kronor per anslutning.

 

För varje fastighet som är ansluten tillkommer ca 35 500 kronor för pump, rördelar, vattenmätare samt anslutningsavgift. Vi har av Jan Lundblad fått rådet att inte inräkna grävning ända in i huset i det gemensamma projektet. Enligt tidigare erfarenheter är det ofta stora skillnader hur man kan och vill lösa sina installationer in i huset och det är mer rättvist om dessa kostnader tas av var och en själva. Givetvis kommer grävfirman att lösa detta i samband med grävningen i övrigt men det är enklare att lösa det genom att hålla det utanför helheten.

Troligen kommer de flesta av oss att få lite merkostnader kring installationen i huset. Dessa kostnader kan förhoppningsvis ROT-avdraget minska på arbetskostnaden för eventuellt rörmokeri.

Finansieringen

Banken som tar den gemensamma krediten kommer att vilja ha en insats från oss alla på ca 10 %. Vi planerar att starta med månadsvisa inbetalningar på 1000 kr så snart vi har genomfört första förrättningssammanträdet. Då fortsätter vi att betala in vår insats i projektet, vi har ju redan lagt 2000 kr. Vi kan lägga upp lånet på 30 eller 40 års avbetalningstid. Med en rimlig ränta, nu och på lite sikt kommer detta ge en månadskostnad på ca 1000 kronor per månad. Till detta tillkommer förbrukning som givetvis varierar med familjens storlek och vanor. Förbrukning av vatten och rening kommer att prissättas liknande kommunens taxa.

Nu går vi vidare

Vi kommer att skicka uppgifter om alla fastigheter som berörs eller ska vara med i samfälligheten på torsdag den 7 februari. Har Du synpunkter eller frågor, ställ dem till någon av oss i styrelsen. Om du mot förmodan skulle vilja kliva av projektet vill vi ha detta besked skriftligt senast den 6 februari kl. 18.00. Preliminärt besked om vilka som är intresserade har skickats till MÖS. Denna lista kommer att uppdateras om någon beslutat att kliva av projektet. När vi skickar uppgifterna till Lantmäteriet startar samfälligheten snarast möjligt.

 

Styrelsen Vilske-Kleva Vatten och Avlopp

”Ledningsmöte” med Per Lundblad


En första markering.

9 mars började vi

pinna ut för

Vilske-Kleva VA

Torsdagen den 25 april var det grävkväll. Vi firade att VA-projektet är igång, med grillad korv, kaffe och tårta

15 maj 2013. Här borras det under Västra stambanan i Friggeråker

för dragning av ledning för vårt Vättervatten.